Back to Top

In dit artikel lees je op welke punten KPN en BEN verschillen, en op welke punten deze telecomproviders overeenkomen. Je kunt dan zelf beoordelen welke provider het beste aansluit bij jouw wensen en eisen.

De verschillen tussen BEN en KPN

De looptijd van de abonnementen:

KPN en BEN verschillen voor wat betreft de looptijd van de aangeboden abonnementen. Bij BEN kun je voor een telefoonabonnement met toestel alleen voor 24 maanden (dus voor 2 jaar) een contract aangaan. Kies je voor een Sim Only (=een abonnement zonder toestel), dan kun je kiezen uit een abonnement voor 24 maanden of voor 1 maand (maandelijks opzegbaar). KPN biedt de telefoonabonnementen met toestel aan met een looptijd van 1 jaar en 2 jaar. Sim Only abonnementen zijn daarnaast ook nog af te sluiten voor 1 maand (in tegenstelling tot de toestelabonnementen). Qua looptijd heeft KPN dus de meeste flexibiliteit, zowel voor toestelabonnementen, als voor Sim Only abonnementen.

De abonnementsvormen:

BEN en KPN hebben verschillende soorten abonnementen / bundelsoorten.

Ben heeft op dit moment de volgende databundels waaruit je kunt kiezen:

  • 500MB
  • 1000MB (tijdelijk 1500 MB)
  • 2000MB (tijdelijk 3000 MB)
  • 3000MB (tijdelijk 5000 MB)
  • 5000MB (tijdelijk 7000 MB)

Bij de belbundels heeft BEN de volgende opties:

  • 100 belminuten / sms
  • 300 belminuten / sms
  • Onbeperkt bellen en sms’en

Het exacte bedrag dat je per maand betaalt hangt af van de gekozen hoeveelheden. De goedkoopste combinatie is 500MB en 100 belminuten (6,50 euro per maand). De combinatie met de meeste belminuten en data (onbeperkt bellen en 5000MB data (tijdelijk opgehoogd naar 7000MB)), die kost 15 euro per maand.

Internetsnelheid en extra sms bundel bij BEN:

Anders dan andere providers kies je bij BEN ook je Internetsnelheid. Je hebt hierbij de keuze uit 3G (standaard), 4G (1 euro per maand extra) dat 6x sneller is dan 3G, en 4G extra (2 euro per maand extra). 4G extra is 2x zo snel als gewoon 4G.

Voor slechts 0,50 euro per maand kunnen verder ook nog 1.000 extra sms’jes (per maand) worden bijgekocht.

BEN Sim Only abonnementen hebben iets andere opzet:

Kies je voor een Sim Only abonnement bij BEN, dan kun je ook kiezen voor alleen bellen en geen internet. Je kunt dan kiezen uit 250 belminuten / sms (voor 6,50 euro), 500 belminuten / sms (voor 7,50 euro), of onbeperkt bellen / sms voor 8,50 euro per maand. Anders dan bij de telefoonabonnementen met toestel kun je bij de Sim Only’s niet zelf de internetsnelheid kiezen.

De hierboven genoemde bedragen zijn gebaseerd op 2-jarige abonnementen, bij een Sim Only maandabonnement komt er 1 euro per maand bovenop.

BEN telefoonabonnementen

Vergelijk BEN abonnementen zonder toestel

KPN heeft op dit moment de volgende zes bundels beschikbaar, zowel voor abonnementen met toestel als zonder toestel:

  • 0GB – onbeperkt bellen en sms (voor 15,00 euro p/m)
  • 2GB – onbeperkt bellen en sms (voor 20,00 euro p/m)
  • 5GB – onbeperkt bellen en sms (voor 22,50 euro p/m)
  • 10GB – onbeperkt bellen en sms (voor 26,50 euro p/m, bij Sim Only 27,50 euro p/m)
  • 20GB – onbeperkt bellen en sms (voor 29,50 euro p/m, bij Sim Only 31,50 euro p/m)
  • Unlimited data – onbeperkt bellen en sms (voor 40,50 euro p/m, bij Sim Only 43,50 euro p/m)

Deze prijzen zijn gebaseerd op abonnementen met een looptijd van 2 jaar. Voor de abonnementen voor 1 jaar geldt een opslag van 1 euro per maand. Een maandelijks opzegbaar Sim Only abonnement komt daarentegen met 2,50 euro opslag per maand.

KPN biedt zgn. totaalpakketten aan, waarbij de belminuten en data in dezelfde bundel zitten. Het is wel mogelijk om onbeperkt bellen / sms te downsizen naar 150 belminuten / sms per maand. Dit is 1,50 euro per maand goedkoper.

Vergelijk KPN abonnementen zonder toestel

Vergelijk KPN abonnementen met toestel

Onbeperkte data en belminuten:

Een duidelijk verschil tussen KPN en BEN is dat KPN wel onbeperkte data aanbiedt, maar BEN (nog) niet. BEN biedt daarentegen wel 3 opties voor de hoeveelheid belminuten, KPN in feite maar twee.

Smartphone aanbod (merken):

In oktober 2019 kon je bij KPN kiezen uit meer dan 50 verschillende smartphones, van 10 telefoonmerken. Opvallend is dat KPN inmiddels ook aanbod van refurbished iPhones heeft. Bij BEN kan worden gekozen uit smartphones van 6 verschillende telefoonmerken. Het aanbod aan telefoons is veel beperkter dan bij KPN. Sluit je via onze vergelijker een toestelabonnement af via een tussenpartij (zoals Mobiel.nl of Belsimpel.nl) dan is het aanbod van smartphones (zowel qua merken als qua aanbod per merk) veel ruimer.

Mobiele netwerk:

Bij KPN maak je gebruik van het eigen netwerk van KPN. Kies je voor BEN, dan bel en internet je via de gsm masten van T-Mobile, aangezien BEN het prijsvechter label is van T-Mobile. Bij KPN krijg je standaard 4G internet, en 4G+ als je toestel hiervoor geschikt is. Bij BEN is dit nog niet zo, je krijgt bij een abonnement met toestel standaard 3G, tenzij je extra betaalt, dan kun je wel 4G of 4G internetten.

Aansluitkosten:

Providers rekenen doorgaans aansluitkosten. Dit zijn kosten die de provider maakt om je aan te sluiten op hun mobiele netwerk en om je op te nemen in de administratie. Bij KPN is dit standaard 25 euro (verrekent via je eerste factuur). BEN rekent normaal 20 euro aansluitkosten, maar tot en met 03 november 2019 is er een actie, en rekent BEN geen aansluitkosten.

Spotify bij je telefoonabonnement:

KPN geeft je de mogelijkheid om Spotify Premium bij je telefoonabonnement te bestellen. Dit kon midden oktober 2019 voor 8,99 euro per maand. BEN biedt deze optie niet. Met Spotify Premium kun je meer dan 1.000.000 muzieknummers luisteren, van allerlei artiesten, en dit zowel online als offline. Muziekdiensten als Spotify worden steeds populairder; de tijd van de cd-speler komt steeds meer achter ons te liggen.

Zakelijke telefoonabonnementen:

Een groot verschil tussen BEN en KPN is dat KPN zich wel richt op de zakelijke markt voor mobiele telefonie, en BEN niet. De zakelijke mobiele abonnementen van KPN zijn min of meer hetzelfde ingericht als de telefoonabonnementen voor particulieren.

BEN zegt over het afsluiten van een zakelijk telefoonabonnement het volgende op haar website:

“Je kunt een particulier abonnement wel voor zakelijke doeleinden gebruiken. Het is dan alleen niet mogelijk om een bedrijfsnaam op je factuur te zetten.

Je kunt de kosten voor zakelijk gebruik opvoeren als zakelijke kosten. Wel moet je voor de belastingdienst kunnen aantonen dat je zakelijk belt en internet. Daarom worden je gespecificeerde facturen zestien maanden bewaard in je BEN account. Zo is in april nog het hele voorgaande boekjaar inzien, als je je administratie verwerkt.

Ben zet op de factuur welk deel van de factuur uit BTW bestaat. Je moet wel zelf zorgdragen voor de BTW teruggave. Voor meer informatie en de exacte regelgeving voor zakelijk mobiele bellen en internet bekijk je het beste de website van de Belastingdienst.”

Wil je toch een abonnement afsluiten bij BEN, en deze zakelijk gebruiken? Dan is het goed om te weten dat dat niet onmogelijk is, je moet alleen het juiste doen…

Sim Only kooptips
 
Bekijk alle abonnementen

De overeenkomsten tussen KPN en BEN

Als je de tekst hierboven hebt gelezen, dan weet je dat er duidelijke verschillen zijn tussen BEN en KPN, maar uiteraard zijn er ook een aantal overeenkomsten. Een aantal daarvan lichten we hieronder uit.

Onbeperkt bellen en sms:

Onbeperkt bellen wordt steeds meer de standaard. KPN heeft dit in alle abonnementsvormen (standaard) verwerkt. Bij BEN is onbeperkt bellen ook mogelijk, en wel in combinatie met alle soorten databundels.

Gratis nummerbehoud en overstappen:

Overstappen van een andere provider naar BEN of KPN is altijd mogelijk, ongeacht of je nieuwe abonnement een Sim Only is of een abonnement plus toestel. De providers bieden beide abonnementsvormen aan, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen. Verder kun je je 06 telefoonnummer gratis behouden als je overstapt naar KPN of BEN. Dit dien je dan alleen wel aan te geven in het bestelproces. Geef dan bij nummerbehoud ‘Ja’ aan. Doe je dit niet dan verlies je je huidige 06 nummer en gaat de provider ervan uit dat je een nieuw 06 nummer wil hebben.

Thuiskopieheffing:

Dit betreft een wettelijk vastgestelde heffing op gegevensdragers. Mobiele telefoons zijn een voorbeeld van gegevensdragers. De thuiskopieheffing wordt in rekening gebracht bij een abonnement met telefoon, zowel bij KPN als BEN en is bedoeld om auteurs en artiesten te compenseren voor het kopiëren van films en muziek.

Wettelijke bedenktijd:

De wettelijke bedenktijd is standaard 14 dagen, ook dit is bij deze providers hetzelfde. Binnen 14 dagen kun je je aankoop (van een toestel) dus nog ongedaan maken.

Vergelijk alle Sim Only abonnementen

Vergelijk alle telefoonabonnementen met toestel

Noot: dit artikel is op 21 oktober 2019 geschreven, en geplaatst op deze website. De mogelijkheden en aanbiedingen van de in dit artikel beschreven providers zullen naar verwachting wijzigen in de toekomst. Kijk op de websites van KPN en BEN voor actuele informatie. Onze abonnementen vergelijkers tonen je uiteraard altijd de actuele prijzen van abonnementen, zowel met als zonder toestel.