Back to Top

Benieuwd naar de punten waarop KPN en Hollandsnieuwe verschillen, en op welke punten deze grote telecom providers juist overeenkomen? Lees dan dit artikel door om een goede indruk te krijgen hiervan. Zo sluit je een telefoonabonnement af bij de provider van jouw keuze, met toestel of juist zonder toestel!

De verschillen tussen Hollandsnieuwe en KPN

De looptijd van de telefoonabonnementen:

KPN en Hollandsnieuwe bieden allebei 2-jarige telefoonabonnementen aan, zowel met toestel als zonder toestel. De providers verschillen echter op één belangrijk punt voor wat betreft de looptijd van de aangeboden abonnementen, aangezien KPN ook nog flexibele maandabonnementen aanbiedt binnen de Sim Only abonnementen. Bij Hollandsnieuwe kun je niet gaan voor een flexibel maandabonnement, deze provider biedt dit helaas (nog) niet aan. Voor sommige mensen is dit jammer, aangezien er een aanzienlijke vraag in de markt is naar abonnementen die na een maand al opzegbaar zijn.

De abonnementsvormen bij KPN en Hollandsnieuwe:

Hollandsnieuwe en KPN hebben verschillende abonnementsvormen.

Ga je voor Hollandsnieuwe, dan heb je op dit moment (oktober 2019) drie keuzes voor wat betreft de bundels:

  • 2.000MB / MIN / SMS (voor 8,50 euro per maand)
  • 4.000MB / MIN / SMS (voor 10,00 euro per maand)
  • 6.000MB / MIN / SMS (voor 12,50 euro per maand)

De genoemde bedragen zijn gebaseerd op de 2-jarige abonnementen. Bij een 1-jarig telefoonabonnement betaal je een opslag van 1 euro per maand (wat bij de meeste providers zo is).

Zoals je ziet combineert Hollandsnieuwe bellen, sms’en en internet in één bundel, waardoor het aantal keuzes erg beperkt is, maar erg duidelijk en overzichtelijk. Je kunt de hoeveelheid belminuten en de hoeveelheid data dus niet los van elkaar kiezen bij Hollandsnieuwe. Voor 4 euro per maand extra kun je overigens upgraden naar onbeperkt bellen / sms’en!

Extra keuzemogelijkheid bij de Sim Only abonnementen:

Kies je voor een Sim Only abonnement bij Hollandsnieuwe, dan kun je ook nog kiezen voor 1.000MB / MIN / SMS (voor 7,50 euro per maand). Bij een 1-jarig Sim Only abonnement ligt het maandbedrag op 8,50 euro, de abonnementsvorm met 1.000MB / MIN / SMS.

Vergelijk Hollandsnieuwe abonnementen zonder toestel

Vergelijk telefoonabonnementen van Hollandsnieuwe met toestel

KPN heeft op dit moment de volgende zes bundels waaruit je kunt kiezen, zowel voor abonnementen met toestel als zonder toestel:

  • 0GB – onbeperkt bellen en sms (voor 15,00 euro p/m)
  • 2GB – onbeperkt bellen en sms (voor 20,00 euro p/m)
  • 5GB – onbeperkt bellen en sms (voor 22,50 euro p/m)
  • 10GB – onbeperkt bellen en sms (voor 26,50 euro p/m, bij Sim Only 27,50 euro p/m)
  • 20GB – onbeperkt bellen en sms (voor 29,50 euro p/m, bij Sim Only 31,50 euro p/m)
  • Unlimited data – onbeperkt bellen en sms (voor 40,50 euro p/m, bij Sim Only 43,50 euro p/m)

Bovengenoemde maandbedragen gelden eveneens voor 2-jarige telefoonabonnementen. Voor de abonnementen met een duur van 1 jaar geldt een opslag van 1 euro per maand. De provider beloont je dus met een maandelijks voordeel als je 2 jaar klant wordt, in plaats van 1 jaar. Een maandelijks opzegbaar Sim Only abonnement bij KPN behoort ook tot de mogelijkheden. Deze variant is 2,50 euro duurder dan het 2-jarige abonnement.

KPN biedt zgn. ‘totaalpakketten’ aan (net als Hollandsnieuwe), waarbij de belminuten en data in dezelfde bundel zitten. Het is wel mogelijk om onbeperkt bellen / sms te downsizen naar 150 belminuten / sms per maand. Dit levert je 1,50 euro voordeel per maand op.

Vergelijk KPN abonnementen zonder toestel

Vergelijk telefoonabonnementen van KPN met toestel

Onbeperkte data:

Onbeperkt internet is bij KPN wel mogelijk, maar bij Hollandsnieuwe (nog) niet. Ergens is dat ook logisch, omdat Hollandsnieuwe zich richt op de markt van overstappers en de budgetmarkt.

Onbeperkt bellen bij KPN standaard in de bundels opgenomen:

KPN biedt onbeperkt bellen en sms standaard aan binnen de verschillende mobiele abonnementen. Bij Hollandsnieuwe dien je dit dus apart bij te kopen, wat dus voor 4 euro per maand extra geregeld kan worden.

Smartphone aanbod (merken):

KPN heeft het grootste aanbod aan smartphones. Je kunt bij KPN kiezen uit meer dan 50 populaire smartphones, van 10 telefoonmerken. Hollandsnieuwe heeft net als de provider BEN een beperkter aanbod, namelijk zo’n 20 smartphones van zes verschillende merken.

De beste oplossing is een smartphone abonnement via een tussenpartij zoals Mobiel.nl, en niet rechtstreeks een abonnement met toestel bij de provider afsluiten. In dat geval heb je maximale keuze voor wat betreft smartphones, zowel qua merken als binnen een merk!

Mobiele netwerk:

Hollandsnieuwe maakt gebruik van het gsm masten netwerk van Vodafone, aangezien het een dochterbedrijf is van Vodafone. KPN heeft echter een eigen netwerk aan gsm masten. Je belt en internet dus niet via het netwerk van KPN, als je voor Hollandsnieuwe kiest. De dekking (in Nederland) kan per provider verschillen. Beide providers bieden overigens wel standaard 4G of meer aan bij de telefoonabonnementen.

Aansluitkosten:

De meeste providers brengen een nieuwe klant aansluitkosten in rekening. Deze kosten variëren tussen de 0 en de 25 euro. KPN brengt je voor de nieuwe aansluiting 25 euro in rekening, terwijl Hollandsnieuwe voor de aansluiting op het mobiele netwerk 20 euro rekent. Er is dus ook een klein verschil in de aansluitkosten die de providers rekenen.

Extra’s bij je telefoonabonnement:

Sommige providers bieden de mogelijkheid tot afname van extra diensten bij een mobiel telefoonabonnement. Een aansluiting / abonnement op een muziekdienst is hiervan een voorbeeld. Bij KPN kun je voor een klein bedrag per maand ‘Spotify Premium’ erbij krijgen. Je kunt dan onbeperkt muziek luisteren, zonder reclames. Hollandsnieuwe biedt daarentegen geen extra’s aan, die je kunt afnemen bij het afsluiten van een telefoonabonnement.

Sim Only kooptips
 
Bekijk alle abonnementen

De overeenkomsten tussen KPN en Hollandsnieuwe

Naast duidelijke verschillen tussen de telefoon abonnementen van KPN en Hollandsnieuwe zijn er ook overeenkomsten. Hieronder belichten we een aantal van de overeenkomsten.

Combinatievoordeel bij afname van mobiele diensten en vaste diensten:

Een ontwikkeling in de markt is dat providers zich zijn gaan richten op combinatievoordeel. Sluit je een mobiel abonnement af, en heb je al een vaste aansluiting op hetzelfde adres, dan wordt je beloond met korting. Ga je voor een mobiel abonnement bij Hollandsnieuwe, dan krijg je combivoordeel: een extra Ziggo tv-pakket en 1000 MB/MIN/SMS extra! Bij KPN is het anders. Heb je al Internet van KPN of Telfort, dan krijg je elke maand 5 euro korting op je factuur. Providers hopen op deze manier klanten te verleiden om meerdere producten / diensten af te nemen. De trend is dat ‘alles-onder-1-dak’ steeds populairder wordt.

Onbeperkt bellen en sms:

Onbeperkt bellen en sms is bij allebei de providers mogelijk. Bij KPN is dit standaard in de mobiele telefoonabonnementen verwerkt (maar je kunt wel downsizen). Bij Hollandsnieuwe kun je onbeperkt bellen en sms activeren, en extra bijkopen, en wel in combinatie met alle databundels.

Gratis nummerbehoud en overstappen:

Overstappen naar Hollandsnieuwe of KPN kan altijd, en daarbij maakt het niet uit in welk soort abonnement je nu zit (met toestel of zonder toestel), en welke provider je nu zit, en naar welk soort abonnement je toe wilt (met of zonder toestel). Wel is het belangrijk dat je vrij bent om over te stappen. Vaak kun je je overstap echter al 3 tot 4 maanden van tevoren regelen, zodat je vlekkeloos en per einddatum van je huidige contract over kan naar je nieuwe provider.

Abonnementen met toestel – thuiskopieheffing van toepassing:

Voor alle abonnementen met toestel betaal je een thuiskopieheffing. Deze was in oktober 2019 5,70 euro. Dit is wettelijk zo geregeld, en is dus aan de orde bij KPN, maar ook bij Hollandsnieuwe.

Bedenktijd van 14 dagen:

Zowel voor telefoonabonnementen zonder toestel, als met toestel, geldt de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze termijn kun je je contract ontbinden / terugdraaien, zonder opgaaf van reden. Dit is binnen de wet zo geregeld, en dient ter bescherming van consumenten.

Zakelijk een telefoonabonnement afsluiten:

Ook dit is mogelijk, zowel bij KPN als bij Hollandsnieuwe. De providers hebben een apart zakelijk gedeelte op hun website waarop je de abonnementen voor ondernemers kunt bekijken. Sluit je als ondernemer een telefoonabonnement af, dan kun je de kosten van je telefoonrekening aftrekken van de belasting. Voorwaarde is wel dat je je telefoonabonnement zakelijk gebruikt. Kijk op de site van de fiscus voor volledige informatie hierover.

Vergelijk alle abonnementen met toestel

Vergelijk alle Sim Only abonnementen

Noot: dit artikel is op 21 oktober 2019 geschreven, en geplaatst op deze website. De mogelijkheden en aanbiedingen van de in dit artikel beschreven providers zullen naar verwachting wijzigen in de toekomst. Kijk op de websites van Hollandsnieuwe en KPN voor actuele informatie over de voorwaarden en specificaties van de telefoonabonnementen. Onze abonnementen vergelijkers tonen je uiteraard altijd de actuele prijzen van abonnementen, zowel met als zonder toestel.