Back to Top

De regels omtrent bellen binnen de u zijn veranderd.. Dit is goed nieuws: het voorkomt torenhoge kosten. Toch geld de nieuwe regeling niet voor alle landen. Dit moet je weten over het gebruik van je telefoon abonnement in het buitenland.

Bellen binnen de EU

Zolang je binnen Nederland belt of gebruikt maakt van data, betaal je de normale verbruikerskosten. Hoe zit het met bellen vanuit het buitenland? Hier gelden de regels roam like at home. Dit betekent dat je gebruik maakt van je abonnement zoals je dit ook in Nederland doet.

Bij bellen en internetten binnen de EU gelden deze regels. Providers mogen dan geen extra kosten in rekening brengen. Zolang je binnen een ander EU-land belt of gebruik maakt van mobiel internet, valt dit binnen je abonnement.

Bellen naar het buitenland

Hoe zit het wanneer je naar een buitenlands nummer belt? Dit heeft niks te maken met de EU-regel. je betaalt dus het normale tarief. Het Europees Parlement heeft bepaald dat dit maximaal 23 cent per minuut is.

Gebruik telefoonabonnement buiten de EU

Let op dat niet landen bij de Europese Unie horen, zelfs al horen ze geografisch wel bij Europa. Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland horen niet bij de EU. Maak je in deze landen gebruik van je telefoonabonnement, dan brengt dit extra kosten met zich mee.

Ditzelfde geldt voor alle andere landen buiten de Europese Unie. Dus: Amerika, Aziatische landen, Rusland en tja, ook de Noordpool.

Abonnement met ‘buiten EU bundel’

Wie veel buiten de EU verblijft en met zijn telefoonabonnement belt, kan voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Dit geldt natuurlijk ook voor het gebruik van mobiel internet. Gelukkig is hier een oplossing voor: een buiten EU bundel.

Wat houdt deze bundel precies in? Voor een vast bedrag per maand ontvang je een aparte (buitenlandse) bundel. Hiermee kun je bellen en mobiel internetten in niet-EU landen. Je ontvangt maandelijks een aantal belminuten, sms en/ of data (MB). Zo kun je zorgeloos bellen en internetten, zonder dat de provider een extra hoge rekening stuurt. Wel moet je natuurlijk de limiet van je bundel goed in de gaten houden.

Wat kost deze bundel?

De kosten van deze aparte bundel komen bovenop het normale telefoonabonnement. Afhankelijk van de provider kost deze bundel tussen de €10 en €30 per maand. Het hangt er helemaal vanaf hoe groot de behoefte aan extra belminuten en data is.

Bij sommige providers kun je een extra roamingpass kopen. Hiermee zit je niet aan een abonnement vast, maar betaal je eenmalig voor het gebruik van het mobiel buitenlands netwerk. Een roamingpass bestaat uit een aantal belminuten, sms en/ of mobiel internet. De pas is na activering beperkt geldig. Juist daarom is het belangrijk om deze pas alleen te activeren wanneer dit ook nodig is. Een roaming pas kost tussen de €2 en €20, ook weer afhankelijk van het type.

Tip: Zolang je binnen de Europese Unie blijft heb je geen roaming pas of een ‘buiten de bundel’ abonnement nodig. Betaal dus nooit dubbel voor het gebruik van je telefoonabonnement.

Beste sim only deals: