Back to Top

Wil je weten op welke punten KPN en Tele2 verschillen hebben, en op welke punten deze providers overeenkomen? In dit artikel gaan we daar op hoofdlijnen op in, zodat je zelf kunt beoordelen hoe deze providers uit de bus komen.

De verschillen tussen Tele2 en KPN

Abonnementsvormen en bundels:

Tele2 biedt zowel abonnementen aan met een looptijd van 1 jaar, 2 jaar als met een looptijd van 1 maand. Tele2 biedt mensen de mogelijkheid om de belbundel en de databundel los van elkaar te kiezen.

Je kunt kiezen uit de volgende 5 databundels:

 • 2GB (voor 9 euro p/m)
 • 5GB (voor 10 euro p/m)
 • 10GB (voor 13 euro p/m)
 • 20GB (voor 13 euro p/m)
 • Unlimited (voor 20 euro p/m)

Voor de belbundels heeft Tele2 de volgende mogelijkheden:

 • 0 belminuten / sms (voor 0 euro p/m)
 • 100 belminuten / sms (voor 2 euro p/m)
 • Unlimited belminuten / sms (voor 5 euro p/m)

Bovenstaande maandbedragen gelden voor de telefoonabonnementen voor 2 jaar. Voor de 1-jarige abonnementen geldt er een opslag van 1 euro per maand, en voor de flexibele telefooncontracten die een opzegtermijn van 1 maand hebben geldt er een opslag van 2 euro in de maandelijkse lasten. Het kopen van flexibiliteit is dus relatief goedkoop. Goed om te vermelden is verder nog dat de looptijd van 1 jaar bij een abonnement met toestel niet mogelijk is, bij toestelabonnementen biedt deze provider je de keuze uit een looptijd van 1 maand of een looptijd van 24 maanden. Opvallend is verder nog dat de databundel van 10GB en 20GB (met inbegrip van de korting) op dit moment dezelfde prijs hebben, waardoor het extra aantrekkelijk is om te kiezen voor 20GB!

Vergelijk Tele2 abonnementen met toestel

Vergelijk Tele2 abonnementen zonder toestel

KPN heeft op dit moment de volgende zes bundels beschikbaar, zowel voor abonnementen met toestel als zonder toestel:

 • 0GB – onbeperkt bellen en sms (voor 15,00 euro p/m)
 • 2GB – onbeperkt bellen en sms (voor 20,00 euro p/m)
 • 5GB – onbeperkt bellen en sms (voor 25,00 euro p/m)
 • 15GB – onbeperkt bellen en sms (voor 30,00 euro p/m)
 • 50GB – onbeperkt bellen en sms (voor 36,00 euro p/m)
 • 100GB – onbeperkt bellen en sms (voor 65,00 euro p/m)

Deze prijzen zijn gebaseerd op abonnementen met een looptijd van 2 jaar. Bij KPN is het niet mogelijk om de data en belminuten gescheiden van elkaar te kiezen. Deze telecomprovider biedt jou echter wel de mogelijkheid om te kiezen uit 6 totaalpakketten, waar bellen, sms en data is inbegrepen. De hoeveelheid data per bundel verschilt, en voor bellen en sms kan de keuze worden gemaakt tussen onbeperkt of 150 belminuten en sms’jes. Onbeperkt sms en bellen komt met slechts 1 euro extra in de maandlasten, ten opzichte van 150 belminuten / sms. Verschil met Tele2 is ook dat KPN geen abonnementen aanbiedt die maandelijks opzegbaar zijn. De meeste andere toestelproviders doen dit ook niet, waardoor Tele2 zich gunstig profileert ten opzichte van de andere toestelproviders. Vraag in de markt naar maandabonnementen is er namelijk wel degelijk, zowel voor Sim Only’s als voor abonnementen met smartphone.

Een ander verschil is dat KPN geen bundels aanbiedt met onbeperkte data. Tele2 heeft wel een optie hiervoor, wat door een deel van het publiek wordt gewaardeerd. Daarnaast biedt Tele2 – in tegenstelling tot KPN - ook de optie tot geen belminuten/sms, maar wel data.

Vergelijk KPN abonnementen zonder toestel

Vergelijk KPN abonnementen met toestel

Aanbod van smartphones (merken):

KPN heeft een groter aanbod aan smartphones die je bij een telefoonabonnement kunt kopen. Midden juni 2019 had KPN 57 verschillende smartphones waar je uit kon kiezen, en Tele 37 soorten smartphones. KPN biedt ook een ruimer aanbod van telefoonmerken. Zo kun je bij Tele2 een smartphone selecteren van de merken Apple, Samsung, Huawei, Nokia en Sony. Bij KPN kan worden gekozen voor dezelfde merken, maar ook nog voor de merken LG, HTC, Doro, Fairphone en Xiaomi. Sluit je echter een toestelabonnement af via een tussenpartij (zoals Mobiel.nl) dan is het aanbod van telefoons veel ruimer en ben je niet beperkt tot bepaalde merken.

Mobiele netwerk:

Bij KPN maak je gebruik van het gsm masten netwerk van KPN. Bij Tele2 bel, sms of internet je via het netwerk van Tele2. Of Tele2 een eigen netwerk behoudt nu de fusie met T-Mobile een feit is (sinds 2018 / begin 2019), is niet helemaal duidelijk. Beide netwerken zijn overigens stabiel, betrouwbaar en je hebt landelijk gezien een goede dekking. Tele2 staat zich voor op een landelijke dekking van 97% met 4G. Is er geen 4G beschikbaar op een bepaalde locatie in Nederland, dan valt je terug op een 3G verbinding.

Grootte van het klantenbestand:

KPN is veruit de grootste speler op de markt voor mobiele telefonie in Nederland. Dit telecombedrijf heeft maar liefst 5 miljoen mobiele klanten. Ongeveer 70% daarvan heeft een mobiel abonnement. Tele2 is de vierde grootste speler op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie en heeft circa 1,25 miljoen klanten. Tussen KPN en Tele2 in zitten Vodafone en T-Mobile nog. De meeste mensen laten zich bij de keuze voor een mobiele provider echter niet leiden door de grootte van de provider.

Aansluitkosten:

Deze providers hebben een klein verschil in de eenmalige aansluitkosten die ze rekenen. Tele2 regelt dit voor 20 euro, en KPN voor 25 euro. Aansluitkosten heb je overigens alleen als nieuwe klant. De kosten dienen voor het maken van een aansluiting op het mobiele netwerk van de provider.

Kortingen en voordeel:

Providers hebben allemaal zo hun eigen kortingsacties en beloningsystemen. Bij Tele2 kun je tot 40 euro voordeel ontvangen (samen met een vriend) als je een vriend als klant aanbrengt. KPN beloont klanten daarentegen met 5 euro korting per maand als zij al een KPN of Telfort product op hun adres hebben staan.

De overeenkomsten tussen KPN en Tele2

Vervolgens noteren we nu een aantal van de overeenkomsten die er tussen de providers Tele2 en KPN zijn.

Onbeperkt bellen/sms’en en helemaal niet bellen / geen sms:

Beide providers bieden de mogelijkheid om onbeperkt te bellen en sms’en. Bij KPN scheelt dit maar 1 euro in de maandelijkse lasten, dit ten opzichte van de optie daaronder (150 belminuten/SMS). Bij Tele2 is het verschil tussen een bundel met onbeperkte belminuten en sms’jes en de bundel daaronder (100 belminuten en SMS) 3 euro per maand.

Bundels geldig in de hele EU:

Mooi om te weten is dat KPN en Tele2 allebei bundels bieden die in de hele EU zijn te gebruiken. De exacte manier waarop de providers dit inkleden qua kosten en mogelijkheden verschilt dan weer wel. Bekijk de websites van de providers voor meer informatie hierover.

Gratis nummerbehoud en overstappen:

Bij alle providers kun je rekenen op een overstapservice en dat is ook bij de providers Tele2 en KPN zo. De overstapservice is alleen aan de orde als je je huidige 06 nummer wil mee nemen naar één van deze providers, als je daar een abonnement afsluit. Bij een nieuwe nummer is dat niet nodig, dan stap je niet over, maar begin je enkel aan een nieuw contract bij een nieuwe provider. Geef altijd aan dat je nummerbehoud wil hebben (in het bestelproces), zodat je 06 mee kan van je oude provider naar je nieuwe provider. Nummerbehoud is eigenlijk altijd gratis, en dat is bij KPN en Tele2 niet anders.

Zakelijke mobiele abonnementen:

KPN en Tele2 hebben naast een focus op de consumentenmarkt ook een duidelijke focus op de zakelijke markt. De telecomproviders hebben namelijk een zakelijk gedeelte op hun websites. De abonnementen die voor zakelijke gebruik worden aangeboden zijn (min of meer) gelijk aan de oplossingen voor particulier gebruik.

Thuiskopieheffing:

De thuiskopieheffing is ook (praktisch) hetzelfde, namelijk 5,70 euro bij Tele2 en 5,69 euro bij KPN. Deze heffing geldt alleen voor de abonnementen met een smartphone, en komen op je eerste factuur. De thuiskopieheffing is een wettelijk bepaalde vergoeding op gegevensdragers (mobiele telefoons vallen hieronder) voor de auteursrechthebbenden, ter compensatie van thuiskopien.

Wettelijke bedenktijd:

De bedenktijd die je hebt bij beide providers komt ook overeen. Deze is 14 dagen en is verankert in de Wet.

Vergelijk alle Sim Only abonnementen

Vergelijk alle abonnementen met toestel

 

Noot: dit artikel is op 16 juni 2019 geschreven en geplaatst op deze website. De mogelijkheden en aanbiedingen van de in dit artikel beschreven providers zullen naar verwachting wijzigen in de toekomst. Kijk op de websites van KPN en Tele2 voor actuele informatie. Onze abonnementen vergelijkers tonen je uiteraard altijd de actuele prijzen van abonnementen met en zonder toestel.

Beste sim only deals: