Back to Top

Lees alles over het verschil tussen KPN en Vodafone, twee telecomproviders die zowel toestelabonnementen als Sim Only abonnementen aanbieden. In dit artikel gaan we niet alleen in op de verschillen die er tussen deze twee providers zijn, maar ook op de overeenkomsten. Vergelijk deze telecomproviders nu zelf!

De verschillen tussen Vodafone en KPN

KPN en Vodafone hebben verschillende soorten bundels beschikbaar.

KPN heeft op dit moment de volgende zes bundels beschikbaar, zowel voor abonnementen met toestel als zonder toestel:

 • 0GB – onbeperkt bellen en sms (voor 15,00 euro p/m)
 • 2GB – onbeperkt bellen en sms (voor 20,00 euro p/m)
 • 5GB – onbeperkt bellen en sms (voor 25,00 euro p/m)
 • 15GB – onbeperkt bellen en sms (voor 30,00 euro p/m)
 • 50GB – onbeperkt bellen en sms (voor 36,00 euro p/m)
 • 100GB – onbeperkt bellen en sms (voor 65,00 euro p/m)

Zoals je ziet combineert KPN, data, belminuten en sms’jes in één bundel. De hiervoor genoemde prijzen zijn gebaseerd op 2-jarige telefoonabonnementen. Wordt er gekozen voor een 1-jarig abonnement, dan komt er per maand nog 1 euro opslag bij op het maandbedrag. Naast onbeperkt bellen en sms, biedt KPN ook nog de mogelijkheid voor 150 belminuten en sms’jes, voor als je niet zoveel belt en sms’t. Kies je hiervoor, dan wordt er een korting in rekening gebracht van 1 euro op het maandbedrag. Heb je al Internet van Telfort of KPN op je adres? Dan verdubbelt KPN je data en krijg je ook nog eens 5 euro korting per maand! Heb je al een mobiele aansluiting van Telfort of KPN op je adres? Dan geeft KPN je de mogelijkheid om samen MB’s te delen en gratis samen te bellen. Ook in dat geval krijg je 5 euro korting op je maandbedrag. Heb je zowel mobiel als Internet van één van deze providers dan bedraagt de totale korting ook 5 euro per maand.

Vergelijk KPN abonnementen met toestel 

Vergelijk KPN Sim Only abonnementen

Vodafone biedt op dit moment ook 6 bel-en databundels:

 • Start M: 500MB – 150 belminuten (voor 11,50 euro p/m)
 • Start L: 1GB – 150 belminuten (voor 13,50 euro p/m)
 • Start XL: 2GB – 300 belminuten (voor 17,50 euro p/m)
 • Red essential: 5GB – onbeperkt bellen (voor 25,00 euro p/m)
 • Red: 15GB – onbeperkt bellen (voor 30,00 euro p/m)
 • Red together: 40GB – onbeperkt bellen (voor 35,00 euro p/m)

Bovenstaande bedragen zijn gebaseerd op 2-jarige abonnementen. Zoals bij veel andere providers ook het geval is, rekent Vodafone 1 euro extra per maand wanneer je kiest voor een 1-jarig abonnement. Net als bij KPN word je beloond als je al andere producten bij het bedrijf hebt. Ben je al Ziggo (Vodafoneziggo) klant, en heb je een Internet abonnement? Dan krijg je 2,50 euro korting per maand bij een Start abonnement en 5,00 euro per maand bij een RED abonnement. De provider hoopt hiermee dat steeds meer klanten een totaalpakket / meerdere diensten afnemen, iets wat ook een beetje de trend is. Steeds meer mensen kiezen namelijk voor een ‘alles-onder-1-dak oplossing’. 

Vergelijk Vodafone abonnementen met toestel

Vergelijk Vodafone Sim Only abonnementen

Aanbod van smartphones (merken):

Vodafone biedt een beperkter aanbod van smartphones die je bij een abonnement kunt kopen. Er is op dit moment aanbod van 4 merken, namelijk Samsung, Apple, Huawei en Nokia. KPN biedt ook nog aanbod van diverse andere merken, zoals Sony, LG, HTC en Doro. Sluit je een abonnement via een tussenpartij zoals Mobiel.nl of Belsimpel.nl, dan kun je kiezen uit een veel ruimer aanbod aan smartphones.

Hulp bij het bestellen:

Bestel je een abonnement via de website van KPN, dan wordt op de bestelpagina’s de mogelijkheid geboden om gratis advies te krijgen van de klantenservice. Er wordt een gratis 0800 nummer getoond waarop je KPN direct kunt bereiken. Vodafone biedt bij het bestelproces een mogelijkheid om je nummer achter te laten. Je wordt dan direct teruggebeld. Ook chatten met Vodafone is mogelijk.

Eigen netwerk van gsm masten:

Vodafone en KPN hebben een eigen netwerk van gsm masten, die in het hele land zijn opgesteld. Je gebruikt dus hetzelfde mobiele netwerk, maar of het ene netwerk of het andere, afhankelijk van de provider waar je aangesloten wordt. In de praktijk bestaan er om die reden verschillen in de dekking, de bereikbaarheid en de mogelijkheden tot 4G/4G+ en 5G Internet. Aangezien de masten van de providers niet overal op dezelfde plekken staan opgesteld, en de providers hun technologie los van elkaar updaten en verbeteren.

Grootte van het klantenbestand:

Oke, de grootte van het klantenbestand van een provider zegt natuurlijk niet alles, maar als je met één van deze providers in zee gaat, dan doe je sowieso zaken met een zeer grote provider. In 2018 had KPN iets meer dan 5 miljoen mobiele telefonie klanten, waarvan iets meer dan 3,5 miljoen mensen een mobiel abonnement hebben. De meeste van deze klanten nemen ook vaste diensten af bij KPN. Vodafoneziggo heeft bijna 4 miljoen klanten, waarvan ongeveer 1 miljoen mensen mobiele diensten afnemen.

De overeenkomsten tussen KPN en Vodafone

Hieronder sommen we nu een aantal overeenkomsten op die er tussen deze providers zijn.

De looptijd van de abonnementen:

In de markt zijn er drie soorten looptijden voor een telefoonabonnement: 1 maand, 1 jaar en 2 jaar. KPN en Vodafone bieden je de keuze uit een 1-jarig of een 2-jarig abonnement. Flexibele abonnementen die na een maand opzegbaar zijn worden niet aangeboden door deze providers. Wil je een flexibel telefoonabonnement waar je binnen 1 maand weer vanaf kunt? Kies dan voor Tele2, of voor één van de Sim Only providers die dit aanbieden.

Onbeperkt bellen en onbeperkt Internet:

Onbeperkt bellen wordt door veel providers aangeboden, en soms zelfs al als standaard optie. Ook Vodafone en KPN bieden de mogelijkheid tot onbeperkt bellen. Providers concurreren namelijk steeds meer op de (prijs van de) databundel en extra’s en steeds minder op de (prijs van de) belbundel. Vroeger, zo’n 10-15 jaar leden, was dat overigens nog anders, maar sinds de komst van internet op mobiele telefoons is dit toch een beetje de standaard geworden.

Onbeperkt Internet wordt door de providers nog niet aangeboden, maar de vraag is hoe lang het nog duurt voor dat dit wel het geval is. De grootste datahoeveelheid die je bij Vodafone kunt krijgen is 80GB en bij KPN is dit zelfs al 100GB (peildatum: 14 juni 2019). Dit zijn grote hoeveelheden die maar met moeite zijn te verbruiken. Voor veel mensen komt dit in de praktijk dan ook neer op onbeperkt gebruik maken van Internet, zonder op het verbruik te hoeven letten.

Gratis nummerbehoud en overstappen:

Zowel Vodafone als KPN kunnen je helpen met overstappen. Geef bij het bestelproces van je nieuwe contract je huidige 06 nummer op, dan stap je met nummerbehoud over, zonder dat je er zelf omkijken naar hebt. Uiteraard moet het binnen je huidige contract wel mogelijk zijn om over te stappen. Een overstap regelen kan vaak al binnen 90 dagen voor de einddatum van je contract. Kijk de voorwaarden van je huidige provider daar uiteraard op na.

Aanbod voor consumenten en ondernemers:

Een andere overeenkomst tussen deze providers is dat ze zowel aanbod hebben voor particulieren als voor ondernemers. Dit is overigens ook wat je mag verwachten van de twee grootste providers van Nederland! De websites van KPN en Vodafone bieden zowel een uitgebreid consumenten gedeelte als een uitgebreid zakelijk gedeelte.

Aansluitkosten en thuiskopieheffing:

De aansluitkosten betaal je als nieuwe klant bij een provider, en zijn bedoeld om je aansluiting op het mobiele netwerk van de provider te arrangeren. Zowel bij Vodafone als bij KPN bedragen deze kosten 25 euro eenmalig. De thuiskopieheffing is ook hetzelfde, namelijk 5,69 euro. Deze heffing geldt alleen voor de abonnementen met een smartphone. Deze eerste kosten betaal je via je eerste rekening, wat natuurlijk ook logisch is.

Wettelijke bedenktijd:

Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd na het sluiten van je abonnement, zowel bij Vodafone als bj KPN, en dit geldt zowel voor abonnementen met toestel als voor Sim Only’s.

Vergelijk alle Sim Only abonnementen

Vergelijk alle abonnementen met toestel

 

Noot: dit artikel is op 14 juni 2019 geschreven en geplaatst op deze website. De mogelijkheden en aanbiedingen van de in dit artikel beschreven providers zullen naar verwachting wijzigen in de toekomst. Kijk dus altijd op de websites van KPN en Vodafone voor actuele informatie. Onze abonnementen vergelijkers tonen je uiteraard altijd de actuele prijzen van abonnementen met en zonder toestel.

Beste sim only deals: