Back to Top

In dit artikel lees je alles over de overeenkomsten en verschillen tussen Youfone en Lebara. Dit zijn zgn. Sim Only providers die verschillende soorten abonnementen zonder toestel aanbieden aan consumenten.

De verschillen tussen Lebara en Youfone

De looptijd van de Sim Only abonnementen:

Youfone biedt flexibele maandabonnementen, 1-jarige en 2-jarige abonnementen zonder telefoon aan. Lebara biedt niet de optie tot het sluiten van 1-jarige Sim Only abonnementen, maar beperkt zich tot het aanbieden van 2-jarige abonnementen en (flexibele) abonnementen die je maandelijks kunt opzeggen. Youfone biedt dus qua looptijd 1 optie meer dan Lebara.

De abonnementsvormen:

Lebara en Youfone hebben verschillende soorten bundels. Bij beide providers is het zo dat je de belbundel en de databundel apart op maat maakt.

Youfone heeft op dit moment de volgende mogelijkheden voor de databundel:

 • 0 MB (geen kosten)
 • 1.000MB (voor 6,00 euro p/m)
 • 3.000MB (voor 7,00 euro p/m)
 • 6.000MB (voor 9,00 euro p/m)
 • 10.000MB (voor 12,00 euro p/m)

Voor bellen en sms’en zijn er de volgende vier opties bij Youfone:

 • 50 belminuten / sms (voor 1,00 euro p/m)
 • 150 belminuten / sms (voor 4,00 euro p/m)
 • 300 belminuten / sms (voor 6,00 euro p/m)
 • onbeperkte belminuten / sms (voor 8,00 euro p/m)

Youfone doet hier dan nog eens ‘bundelkorting’ bovenop, die kan oplopen tot maximaal 5 euro per maand, afhankelijk van de gekozen combinatie (voor de databundel en belbundel). Bij sommige combinaties wordt er geen of weinig bundelkorting gegeven. Hoe meer data en belminuten je neemt des te hoger de korting uiteraard. De hierboven genoemde maandbedragen zijn op basis van de Sim Only’s met een looptijd van 2 jaar. Voor 1-jarige Sim Only’s liggen zijn de maandbedragen slechts 1 euro hoger, en voor de maandelijks opzegbare abonnementen zijn de bedragen 2 euro hoger ten opzichte van de 2-jarige Sim Only’s.

Lebara heeft op dit moment de volgende mogelijkheden voor de hoeveelheid data:

 • 5.000MB (voor 10,00 euro p/m)
 • 7.000MB (voor 15,00 euro p/m)
 • 10.000MB (voor 20,00 euro p/m)
 • Onbeperkte data (voor 25 euro p/m)

Bovenstaande bedragen zijn gebaseerd op een belbundel met de standaardoptie ‘Nationaal’.

Voor de belminuten en sms’jes heeft Lebara twee opties:

 • Nationaal (de standaardoptie)
 • Internationaal (hier wordt 5 euro per maand extra voor gerekend)

Verschillen tussen de providers qua inhoud van de Sim Only abonnementen zijn er dus genoeg zoals je snel kunt concluderen. Merkwaardig genoeg is er bij Lebara bijvoorbeeld geen verschil in het maandbedrag voor een abonnement met een periode van 24 maanden en een flexibel abonnement met een looptijd van 1 maand, terwijl dit bij Youfone wel zo is (wat overigens ook gebruikelijk is). Lebara richt zich op bellen in het buitenland (zowel in Europa als voor landen buiten Europa), terwijl Youfone dit niet doet. Youfone biedt daarentegen wel de goedkoopste Sim Only’s aan (met de laagste prijs), maar bellen in Nederland en naar andere landen is dan ook niet onbeperkt bij Youfone. Bij Lebara is dit dus weer wel altijd zo, zowel bij een Nationale als Internationale belbundel.

Vergelijk Youfone Sim Only abonnementen

Vergelijk Lebara Sim Only abonnementen

Kostenplafonds instellen vs. je bundel aanpassen:

Youfone werkt met kostenplafonds, zowel voor bellen als voor internet. Op deze manier kun je handig voorkomen dat je niet over je bundel heengaat en na afloop van de maand (flink) moet bijbetalen. Aan het instellen van een dergelijk plafond (dat via de website van Youfone kan) zijn beperkte maandelijkse kosten verbonden. Lebara hanteert geen kostenplafonds. Wel is het mogelijk om een maandabonnement op te zeggen (de opzegtermijn is een maand) en over te stappen naar een goedkopere of uitgebreidere bundel voor bellen of juist voor je data. Overigens kan dit natuurlijk ook bij Youfone, die eveneens maandelijks opzegbare Sim Only’s aanbiedt, zoals we aan het begin van dit artikel al aangaven.

Verschillen in de aangeboden diensten:

Youfone biedt niet alleen Sim Only abonnementen, maar heeft ook nog redelijk wat aanvullende diensten, namelijk vaste aansluitingen voor tv, internet en bellen. Bij Lebara kun je echt alleen maar terecht als je op zoek bent naar een mobiel telefoonabonnement (zonder toestel).

Vergelijk Lebara Sim Only abonnementen

Vergelijk Youfone Sim Only abonnementen

De overeenkomsten tussen Youfone en Lebara

Sim Only providers:

Er zijn vijf Sim Only providers in Nederland, waar Lebara en Youfone er twee van zijn. Deze providers bieden alleen abonnementen zonder mobiele telefoon aan. Kenmerkend aan deze providers is doorgaans de betrekkelijk lage prijzen van de bundels, en de vaak wat beperktere inhoud van de bundels (dus de hoeveelheid belminuten, en de hoeveelheid data). Dergelijke providers richten zich onder andere op overstappers, die van de grote providers komen en hun maandelijkse kosten willen verlagen.

Onbeperkt bellen en onbeperkt internetten:

Onbeperkt bellen en onbeperkt Internet wordt zowel door Lebara als Youfone aangeboden binnen verschillende bundels.

Gratis nummerbehoud en overstappen:

Gratis je huidige 06 nummer behouden is eigenlijk bij alle providers mogelijk, en dat is wel zo prettig. Veel mensen willen dit ook, en geven aan hun nieuwe provider door dat ze hun nummer willen behouden. Wil je dit ook, als je overstapt naar Youfone of Lebara? Geef dan bij nummerbehoud aan dat je dit wenst, en je nieuwe provider regelt het verder.

De eerste kosten bij het afsluiten van een Sim Only:

Bij Youfone betaal je eenmalig 15 euro aan aansluitkosten als je een Sim Only afsluit, en bij Lebara komen de administratiekosten neer op eveneens 15 euro. De zgn. ‘eerste kosten’ die je maakt bij het afsluiten van je Sim Only zijn dus gelijk bij deze providers.

Je gebruikt het mobiele netwerk van KPN:

Wat veel mensen niet weten is dat de Sim Only providers niet zelf een mobiel netwerk hebben, en dus niet over eigen gsm masten beschikken. Kies je voor Lebara of voor Youfone dan maak je in beide gevallen gebruik van het mobiele netwerk van KPN.

Enkel Sim Only’s voor consumenten:

Deze providers richten zich op de consumentenmarkt, er worden geen zakelijke Sim Only abonnementen aangeboden via de websites van deze providers. Voor Youfone zal dat in de toekomst veranderen (houd hun website in de gaten hiervoor).

Wettelijke bedenktijd voor consumenten:

Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd, dit geldt ook als je een Sim Only afsluit bij Lebara of Youfone.

Vergelijk alle Sim Only abonnementen

 

Noot: dit artikel is op 11 juni 2019 geschreven en geplaatst op deze website. De mogelijkheden en aanbiedingen van de in dit artikel beschreven providers zullen naar verwachting wijzigen in de toekomst. Kijk dus altijd op de websites van de betreffende providers voor actuele informatie. Voor actuele prijzen van Sim Only abonnementen bij de Lebara en Youfone kun je uiteraard onze abonnementen vergelijkers gebruiken.