Back to Top

In dit artikelen lichten we de verschillen toe tussen BEN en Hollandsnieuwe, twee van de zes grote telecomproviders, die zich richten op het aanbieden van mobiele telefoonabonnementen, met en zonder toestel. Ook de overeenkomsten tussen deze providers komen aan bod, zodat je zelf kunt besluiten welke provider voor jou het meest interessant is.

De verschillen tussen Hollandsnieuwe en Ben

Verschillen in de looptijd van de telefoonabonnementen:

In de markt zijn er voor wat betreft de looptijd van een telefoonabonnement drie vormen, te weten 1 maand, 12 maanden en 24 maanden. De meeste providers bieden niet al deze vormen aan, maar slechts één of twee van deze contractperiodes. Bij Hollandsnieuwe kun je terecht voor een telefoonabonnement met de duur van 12 maanden en 24 maanden. Een flexibel abonnement dat maandelijks opzegbaar is kun je echter niet afsluiten bij Hollandsnieuwe, maar dat kan weer wel bij de provider Ben, als je een abonnement zonder toestel wenst. Ben biedt daarnaast ook nog telefooncontracten aan met een looptijd van 24 maanden, zowel Sim Only’s als abonnementen met toestel. Voor een periode van 12 maanden klant worden is niet mogelijk bij Ben, maar dat kan dus weer wel bij Hollandsnieuwe.

De abonnementsvormen bij Ben en Hollandsnieuwe:

Bij alle providers zijn de bundelsoorten verschillend. Soms zijn er kleine verschillen, en soms grote verschillen in de manier waarop providers de bundels aanbieden. Sommige providers bieden alles in één bundels, waarbij bellen, sms en data in dezelfde bundel zijn gecombineerd, terwijl andere providers de mogelijkheid bieden om data en bellen los van elkaar te kiezen.

De combinatiebundels van Hollandsnieuwe zijn als volgt:

 • 2.000MB / MIN / SMS (voor 8,50 euro per maand)
 • 4.000MB / MIN / SMS (voor 10,00 euro per maand)
 • 6.000MB / MIN / SMS (voor 12,50 euro per maand)

Zoals je ziet is er keuze uit drie bundels. De genoemde bedragen zijn gebaseerd op de 2-jarige telefoon abonnementen. Bij een 1-jarig telefoonabonnement betaal je voor elk van de bundels een opslag van 1 euro per maand. Dit is overigens bij de meeste providers zo. Door te kiezen voor een contract voor 2 jaar wordt je dus beloond voor je loyaliteit, althans enigszins. Een voordeel van 1 euro per maand is over te jaar genomen een bedrag van 24 euro.

Extra mogelijkheid als je voor een Sim Only abonnement kiest bij Hollandsnieuwe:

Kies je voor een Sim Only abonnement bij Hollandsnieuwe, dan is het ook nog mogelijk om te opteren voor 1.000MB / MIN / SMS (voor 7,50 euro per maand, uitgaande van een contract met een looptijd van 2 jaar). Hiermee concurreert Hollandsnieuwe met andere providers die goedkope Sim Only abonnementen aanbieden, waaronder Youfone en Simpel.

>Vergelijk Hollandsnieuwe abonnementen met toestel

>Vergelijk Hollandsnieuwe abonnementen zonder toestel

Ben heeft op dit moment de volgende databundels waaruit je kunt kiezen:

 • 500MB
 • 1000MB (tijdelijk 1500 MB)
 • 2000MB (tijdelijk 3000 MB)
 • 3000MB (tijdelijk 5000 MB)
 • 5000MB (tijdelijk 7000 MB)

Bij de belbundels heeft BEN de volgende opties:

 • 100 belminuten / sms
 • 300 belminuten / sms
 • Onbeperkt bellen en sms’en

Het exacte bedrag dat je per maand betaalt hangt af van de gekozen hoeveelheden. De goedkoopste combinatie data en bellen is 500MB met daarbij 100 belminuten. Dit kost je 6,50 euro per maand. Voor 15 euro per maand heb je de combinatie met de meeste belminuten en data. Je kunt dan onbeperkt bellen en sms’jes versturen, en je hebt daarbij 7.000MB Internet (een tijdelijk actie, waarbij de 5GB data is opgehoogd naar 7GB data).

Internetsnelheid en extra sms bundel bij BEN:

Bij de meeste providers wordt de Internetsnelheid voor jou vastgesteld; hier kun je zelf niets aan veranderen. Ben maakt het mogelijk om zelf de gewenste Internetsnelheid te kiezen.

Je hebt drie opties voor de Internetsnelheid:

 • 3G (de standaard)
 • 4G (voor 1 euro extra per maand kun je 6 keer sneller Internet gebruiken)
 • 4G+ (voor 2 euro extra per maand kun je 12 keer sneller Internet gebruiken)

Voor slechts 0,50 euro per maand kunnen je daarnaast 1.000 extra sms’jes (per maand) bijkopen.

BEN Sim Only abonnementen hebben iets andere opzet:

Kies je voor een Sim Only abonnement bij BEN, dan kun je ook kiezen voor alleen bellen en geen internet. Je kunt dan kiezen uit 250 belminuten / sms (voor 6,50 euro), 500 belminuten / sms (voor 7,50 euro), of onbeperkt bellen / sms, dit dan voor 8,50 euro per maand. Anders dan bij de toestelabonnementen kun je bij een Sim Only niet zelf kiezen uit de Internetsnelheid, deze wordt door Ben vastgesteld.

De hierboven genoemde bedragen zijn gebaseerd op 2-jarige abonnementen. Zoals bij veel providers komt er bij een Sim Only maandabonnement nog 1 euro per maand bovenop, en dit is ook bij de telefoonabonnementen van Ben zo.

>Vergelijk telefoonabonnementen van Ben met toestel

>Vergelijk Ben abonnementen zonder toestel

Smartphone aanbod (merken):

Wil je meer keuze hebben qua smartphones, bij een telefoonabonnement? Sluit dan niet rechtstreeks een smartphone abonnement af bij Ben of Hollandsnieuwe, maar kijk in onze vergelijker voor smartphone abonnementen, waarbij je keuze hebt uit meer dan 100 verschillende smartphones, van wel 15 of meer telefoonmerken. Ben en Hollandsnieuwe hebben beide namelijk een zeer beperkt aanbod aan telefoons, en er is ook veel minder keuze qua merken dan via onze telefoonabonnementen vergelijker. Wel hebben beide providers op hun website een verschillend aanbod aan smartphones en smartphone merken waaruit je kunt kiezen.

Aansluitkosten:

De kosten voor aansluiting op het mobiele netwerk van Hollandsnieuwe bedragen 20 euro. Ben regelt je aansluiting op haar netwerk (tot en met 03 november 2019) echter voor niets. Daarna bedragen deze kosten eveneens 20 euro.

Aansluitkosten worden nooit in rekening gebracht bij klanten die verlengen, enkel klanten die nieuw zijn krijgen te maken met deze kosten.

Combinatievoordeel wel bij Hollandsnieuwe, maar niet bij Ben:

Heb je al een vaste aansluiting bij Vodafone/Ziggo, dan komt Hollandsnieuwe je tegemoet met een extra zender pakket en gratis extra data/belminuten bij je mobiele abonnement. Dit is een leuk voordeeltje, dat je kunt pakken als je toch al een vaste aansluiting hebt bij Vodafone/Ziggo. Ben biedt gebruikers helaas geen combinatievoordeel.

Zakelijke telefoonabonnementen:

Bij Hollandsnieuwe kun je ook terecht voor zakelijke telefoonabonnementen. Bij Ben kan dit niet, aldus Ben zelf. Wel kun je prive een Ben abonnement afsluiten, en de kosten voor het gebruik zakelijk aftrekken, mits je ook echt zakelijk je abonnement gebruikt. Het beste kun je dit overleggen met je boekhouder, en de website van de Belastingdienst raadplegen.

De overeenkomsten tussen Ben en Hollandsnieuwe

Naast verschillen zijn er ook overeenkomsten tussen de telecomproviders Ben en Hollandsnieuwe. We noteren onder andere de volgende overeenkomsten tussen deze aanbieders van mobiele telefonie.

Prijsvechters, focus op de budgetmarkt:

Beide providers focussen zich op de budgetmarkt. Dit wil zeggen dat Ben (het prijsvechter label van T-Mobile) en Hollandsnieuwe (het prijsvechter label van Vodafone) zich richten op overstappers die zich laten verleiden door consumenten die vooral prijs georiënteerd kopen. Om die reden vind je zowel bij Hollandsnieuwe als bij Ben relatief goedkope bundels, in vergelijking met providers als T-Mobile, KPN en Vodafone.

Onbeperkt Internet:

Onbeperkte databundels zijn zowel bij Ben als bij Hollandsnieuwe nog niet mogelijk. De maximale datahoeveelheid bij Ben was in oktober 2019 7.000MB en bij Hollandsnieuwe was dit 6.000MB.

Onbeperkt bellen en sms:

Hollandsnieuwe en Ben bieden de mogelijkheid voor onbeperkt bellen en sms’en. Vrijwel alle providers bieden deze optie tegenwoordig aan, in tegenstelling tot onbeperkt data, wat nog veel minder gebruikelijk is. Een groot voordeel is dat providers tegenwoordig niet zo zeer concurreren op belminuten en sms’jes (in tegenstelling tot vroeger), maar meer op de hoeveelheid data / databundels, en andere zaken. Dit is bij Ben en Hollandsnieuwe ook het geval.

Geen eigen mobiele netwerk / zendmasten:

Ben en Hollandsnieuwe maken niet gebruik van hetzelfde mobiele netwerk. Kies je voor Ben, dan maak je gebruik van het mobiele netwerk van T-Mobile. Hollandsnieuwe heeft ook geen eigen zendmasten, maar maakt gebruik van het mobiele netwerk van Vodafone. De dekking in Nederland kan van plaats tot plaats verschillen, afhankelijk van waar de providers T-Mobile en Vodafone zendmasten hebben staan. Eind oktober 2019 kon men op de meeste plekken in Nederland gebruik maken van 4G. Bij Hollandsnieuwe krijg je standaard 4G, bij Ben kun je bij de toestelabonnementen zelf kiezen of je voor 3G gaat, of voor 4G of 4G+ (tegen bijbetaling).

Thuiskopieheffing bij aankoop van een smartphone:

Voor Ben en Hollandsnieuwe is er geen verschil voor wat betreft de thuiskopieheffing. Deze wettelijk vastgestelde bijdrage van 5,70 euro (in oktober 2019) wordt in rekening gebracht bij de aankoop van een smartphone. Dit geldt dus ook als je een smartphone bij een abonnement aanschaft. Deze heffing is niet van toepassing op de Sim Only abonnementen.

Gratis nummerbehoud bij overstappen naar Hollandsnieuwe of Ben:

Gratis je 06 nummer behouden als je van een andere provider komt, is bij beide providers mogelijk, mits je dit tijdens het bestelproces aangeeft. Overstappen kan vaak al 3 tot 4 maanden voor de einddatum van je huidige contract.

>Vergelijk alle abonnementen met toestel

>Vergelijk alle Sim Only abonnementen 

Noot: dit artikel is op 22 oktober 2019 geschreven, en geplaatst op deze website. De mogelijkheden en aanbiedingen van de in dit artikel beschreven providers zullen naar verwachting wijzigen in de toekomst. Kijk op de websites van Hollandsnieuwe en Ben voor actuele informatie over de voorwaarden en specificaties van alle telefoonabonnementen. Onze abonnementen vergelijkers tonen je uiteraard altijd de actuele prijzen van abonnementen, zowel met als zonder toestel.

Beste sim only deals: