Back to Top

Word je regelmatig lastig gevallen door een (onbekend) telefoonnummer? Laat je niet langer verleiden om op te nemen en blokkeer dit nummer! Kan ik een telefoonnummer blokkeren? Ja, dit kan rechtstreeks vanaf je toestel. Ook kun je de provider vragen om een blokkade van het telefoonnummer. Dit laatste is vooral handig wanneer het om een anoniem nummer gaat.

De voordelen van een telefoonnummer blokkeren

Het is heel vervelend wanneer iemand je regelmatig belt en weer ophangt, of je lastig valt met vragen of gesprekken. Natuurlijk wil je hier vanaf. Een telefoonnummer blokkeren heeft een aantal voordelen:

 • Je ontvangt geen oproepen meer vanaf dit nummer
 • Binnenkomende sms’jes worden geblokkeerd
 • Afhankelijk van je instellingen kun je geblokkeerde oproepen of sms'jes wel terughalen

Een specifiek telefoonnummer blokkeren kan alleen wanneer je dit telefoonnummer ook kent. Gaat het om een anoniem nummer, dan zijn er andere manieren om dit te blokkeren.

Telefoonnummer blokkeren op de iPhone

Alle iPhones maken gebruik van het besturingssysteem iOS. Wil je op je iPhone een telefoonnummer blokkeren? Volg onderstaande stappen:

 • Open de telefoon app op de iPhone
 • Tik onderaan op recent
 • Druk rechts van het telefoonnummer op de i-knop
 • Tik op blokkeer deze beller

Het telefoonnummer is nu geblokkeerd. Wil je deze blokkade ongedaan maken, open dan de instellingen app op je iPhone. Kies voor telefoon à geblokkeerd à wijzig. Tik op het rode knopje voor het telefoonnummer dat je wilt deblokkeren en selecteer deblokkeer. Vanaf nu ontvang je weer oproepen en sms-berichten van dit telefoonnummer.

Android: telefoonnummers blokkeren

Het blokkeren van een telefoonnummer in Android werkt bijna hetzelfde:

 • Open de telefoon app
 • Tik op het ongewenste telefoonnummer
 • Tik in het menu op gegevens
 • Tik op de drie puntjes en kies voor contact blokkeren

Spijt van je actie? Via de telefoon app kun je telefoonnummers ook weer deblokkeren. Open hiervoor het menu (drie puntjes) en ga naar instellingen. Kies vervolgens voor nummers blokkeren. Je ziet nu een lijst met geblokkeerde telefoonnummers. Tik op het icoontje dat voor of achter het telefoonnummer staat om de blokkade op te heffen. Bovenstaande instellingen kunnen per Android toestel iets afwijken.

Kan ik een telefoonnummer blokkeren wanneer het nummer onbekend is?

Vervelend, anonieme bellers Het gaat heel vaak om (buitenlandse) bedrijven die jou iets proberen te verkopen. Het kan echter ook een stalker of een geheime aanbidder zijn. Hoe dan ook, je wilt een anoniem nummer blokkeren. Via bovenstaande stappen (iOS of Android) kun je niet alleen specifieke nummers maar ook anonieme nummers blokkeren. Nadeel is dat je dan gelijk alle anonieme nummers blokkeert, dus ook bijvoorbeeld de huisarts of een overheidsinstelling.

Provider vragen een anoniem nummer te blokkeren

Word je echt vaak lastig gevallen door een anonieme beller, vraag dan de provider om hulp. Deze is verplicht om hieraan mee te werken. Maak een lijst van de tijden en data waarop je gebeld wordt (of een SMS-bericht ontvangt). Let op dat gemiste oproepen niet meetellen. Stuur het lijstje naar de provider. Deze achterhaalt wie de anonieme beller is en neemt hier contact mee op. Je krijgt het telefoonnummer dus niet in handen. Alleen wanneer de anonieme beller je blijft lastig vallen, kun je verdere stappen ondernemen. Uit de praktijk blijkt dat een eerste waarschuwing vaak al voldoende is.