Back to Top

De mobiele internetverbindingen van KPN, Vodafone en T-Mobile worden nog dit jaar sneller voor consumenten die gebruikmaken van de nieuwste 5G-technologie. 5G is al jaren in Nederland beschikbaar, maar kon nog niet optimaal worden benut door beperkingen op de frequentieband van de nieuwe mobiele technologie. Met name het spionagestation in het Friese Burum gooide roet in het eten, maar dat probleem wordt nog dit jaar opgelost. Er komt een nieuw pakket aan radiofrequenties die de providers kunnen gebruiken. Nog dit jaar worden de frequenties geveild. Dat is belangrijk nieuws voor de aanbieders van mobiele telefonie, want zij wachten al jaren op deze frequentieruimtes.

Uitbreiding 5G-netwerk

Het gaat met name om een uitbreiding van het 5G-netwerk in de 3,5 GHz-band. Deze band is belangrijk om veel sneller mobiel internet zonder veel vertraging (zogenaamde latency) aan te kunnen bieden. Daardoor is het voor de providers mogelijk om de capaciteit van hun netwerk te vergroten. Het is ook nodig, want ieder jaar opnieuw hebben de mobiele aanbieders te maken met een toename van het mobiele dataverkeer tot wel 50 procent ten opzichte van het jaar eerder. Dankzij de toenemende capaciteit is het straks ook mogelijk om de internetsnelheid van 5G te verhogen.

Momenteel is de internetverbinding met 5G nog niet veel sneller dan het geval was met het 4G-netwerk. Maar dat zal mogelijk nog dit jaar gaan veranderen als de overheid de 3,5 GHz band heeft geveild. Inmiddels demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) maakte begin dit jaar bekend dat de providers nog eind dit jaar gebruik moeten kunnen maken van de nieuwe band.

Snellere internetverbinding dan nu mogelijk is met 5G voor mobiel internet

Nederland is koploper als het gaat om mobiele verbindingen. De Nederlandse mobiele netwerken staan bekend als de beste ter wereld. Met het veilen van de nieuwe radiofrequenties voor 5G wil het kabinet die koploperspositie behouden. In 2016 werd door de Europese Unie al besloten dat de 3,5 GHz-frequentieband opengesteld moest worden voor het snellere mobiele netwerk. Maar dat ging in Nederland zeker niet zonder slag of stoot. Bijna 7 jaar later hebben de mobiele netwerken nog steeds geen van deze banden in bezit. Dat komt vooral doordat het spionagestation van de AIVD in het Friese Burum voor oponthoud zorgt. In andere delen van de Europese Unie werden de banden wel al beschikbaar gesteld, maar in Nederland was dat langere tijd verboden.

Verschil tussen 4G en 5G

De ontwikkelingen op de 5G-frequentieband gaan ervoor zorgen dat er een groot verschil te merken zal zijn tussen de 4G en 5G-snelheden. Momenteel liggen deze snelheden nog dicht bij elkaar, doordat het potentieel nog niet optimaal wordt benut. 5G-technologie is de nieuwste generatie van mobiele netwerken en kan extreem hoge snelheden bereiken. Het uitrollen van de technologie is nog steeds bezig, mede door het eerdere oponthoud.

Als de Nederlandse providers gebruik kunnen maken van het volledige potentieel van de nieuwe technologie, kan de snelheid van 5G tot wel 100 keer sneller zijn dan de snelheden die er met 4G behaald konden worden. Op die manier is het mogelijk om een twee uur durende film in een paar seconden te downloaden. Op een gemiddelde 4G-verbinding duurt dat nu nog zo’n 10 tot 15 minuten.

De hogere snelheden zijn mogelijk doordat de 5G-netwerken op een heel hoge frequentieband werken. Daardoor neemt ook de vertraging in de communicatie tussen verschillende apparaten af. Bovendien is 5G een stuk stabieler en heeft het een hoge beschikbaarheid. Maar dat kan alleen als de 3,5 GHz-frequentieband wordt geveild. Dat zal dit jaar eindelijk gaan gebeuren.

Veiling na de zomer

Langere tijd was het niet mogelijk voor de providers om te bieden op de 3,5 GHz-band. Er staat een satelliet grondstation in het dorp Burum. Dit grondstation wordt onder meer gebruikt door het ministerie van Defensie en ook door de inlichtingendiensten zoals de AIVD. Het station wordt niet alleen gebruikt voor spionage-doeleinden, maar zorgt ook voor de noodcommunicatie met de internationale scheepvaart. De exploitant van dit station hield de frequentie bezet. Om deze reden was het uitbreiden van de snellere frequentieband gemakkelijker gezegd dan gedaan.

De schotels van Defensie, de inlichtingendiensten en de communicatie voor de scheepvaart krijgen een nieuw onderkomen in het buitenland. Op die manier komt de frequentieband op 3,5 GHz nog dit jaar vrij voor de mobiele telefoonaanbieders om op te bieden.

De providers krijgen de banden niet zomaar aangereikt. Zij moeten daar na de zomer op gaan bieden. De kans is groot dat onder meer KPN, T-Mobile en Vodafone de frequentieruimte op zullen kopen. Als de frequenties eenmaal in bezit zijn, kan de uitrol van het volledige 5G-netwerk binnen zeer korte termijn beginnen. Als het satelliet bedrijf in Friesland de activiteiten heeft verhuisd, zouden klanten met een 5G-mobiele abonnementen vergelijken aan het begin van 2024 het snellere mobiele internet moeten kunnen gebruiken. Daarvoor is wel een recente 5G-smartphone nodig.