Back to Top

Let goed op bij het afsluiten van een nieuwe telefoon abonnement: ondersteunt de provider 3G of 4G? Dit maakt het verschil tussen snel internet of supersnel internet. Uiteraard moet je toestel dit wel ondersteunen. Ontdek het verschil tussen 3G en 4G internet en wat de beste keuze is.

Mobiel internet en netwerksnelheid

Voor mobiel bellen en internetten wordt gebruik gemaakt van een mobiel netwerk. Bij mobiel internet komt het draadloos netwerk om de hoek kijken. Dit is vrijwel overal beschikbaar, in tegenstelling tot wifi (plaatselijk). In 1980 was het 1G netwerk beschikbaar, bedoeld voor autotelefonie. 3G is vanaf eind jaren negentig beschikbaar, ook wel bekend onder de naam UMTS. Met 3G was het voor het eerst mogelijk om gebruik te maken van mobiel internet. In 2019 komen we 3G door heel Nederland tegen. Inmiddels is er de opvolger: 4G. Deze biedt hogere snelheden van minimaal 100 mbps downstream. Verwacht wordt dat 3G en 4G jarenlang naast elkaar blijven bestaan.

3GS standaard mobiel internet

Bij de meeste providers is 3G internet standaard, terwijl 4G in aanvullende dienst is. Of je nu al gebruik kunt maken van 4G internet, hangt helemaal van de provider af bij sommige is 4G al de standaard, zoals als bij de provider Simyo. Je moet wel even weten of dit voordelen biedt, en hoe het met de kosten zit.

Verschil tussen 3G en 4G internet uitgelegd

4G is de opvolger van 3G, dat is duidelijk. Wat is het grootste verschil tussen 3G en 4G internet? Het zit hem met name in de internetsnelheid. Bij 3G ligt de snelheid tussen de 5 en 10 megabit per seconde. Dit komt overeen met de snelheid van een vaste internetverbinding (kabel en ADSL). 4G is een stuk sneller. Hierbij ligt de internetsnelheid op 100- 1000 megabit per seconde. De snelheid ligt altijd lager bij verplaatsen per trein of auto. Wandelend of stilstaand profiteer je van de hoogste snelheid.

Welke smartphone ondersteunt 4G?

Niet alle smartphones zijn geschikt voor 4G. Heb je een model vanaf 2016, dan is deze vaak wel compatible met het 4G netwerk. Hieronder enkele voorbeelden van populaire modellen die 4G ondersteunen:

  • Asus Nexus 7.52
  • Apple iPhone 5C, 5S en hoger
  • Google pixel en pixel XL
  • Honor 4x, 5C en hoger
  • Verschillende HTC modellen
  • Huawei Mate 10 Pro, Mate 20-serie, P Smart-serie, P10-serie en hoger
  • Veel Motorola modellen
  • Nokia 5 en hoger, aantal Lumia modellen en Nokia 5 en hoger
  • Samsung A3 en hoger, Samsung J3 en hoger, Samsung S4 en hoger en nog een aantal andere modellen
  • Xiaomi Mi4, Mi A1, Redmi 3 en hoger

Niet alle ondersteunde toestellen staan hier vermeld. Informeer bij de provider of jouw toestel 4G internet ondersteunt. Is dit niet het geval, dan moet je voor een ander model kiezen. Bedenk dat de nieuwste smartphones vaak wel het snelle 4G internet ondersteunen. Een en ander is ook afhankelijk van het merk: de budgetmerken besteden hier vaak nog geen aandacht aan.

Bij deze providers is 4G mogelijk

Tijdens de 4G veiling (2012) is dit netwerk aan Vodafone, T-Mobile, KPN en Tele2 toegewezen. Onder andere Simyo en Ben maken gebruik van het bestaande netwerk van deze providers. Hierdoor kunnen ze ook 4G internet aanbieden. Je kunt echter ook bij Lebara, Telfort of Hollandsnieuwe terecht voor 4G.