Back to Top

Je bent zzp-er en wil een (zakelijk) telefoonabonnement afsluiten. Moet dit op naam van je bedrijf of mag dit ook op eigen naam? Hoe zit het met zakelijk en privé bellen onder één abonnement? Vind het antwoord op deze en nog meer vragen.

Zakelijk telefoonabonnement (zzp’ers)

Als zzp'er heb je twee mogelijkheden: een privé - of zakelijk telefoonabonnement. Het is namelijk niet verplicht om een zakelijk abonnement af te sluiten! Toch is dit vaak de meest verstandige keuze, mede door de lagere abonnementskosten. Daarnaast verwerk je een zakelijk abonnement een stuk eenvoudiger in de administratie. Bij een persoonlijk (privé) abonnement moet je de kosten opsplitsen, wat uiteraard meer tijd vraagt.

Ben jij die drukbezette zzp’er of ga je voor een goedkoop abonnement? Dan is een zakelijk mobiel abonnement de beste keuze.

Aftrekposten: btw en abonnementskosten

Bij een zakelijk abonnement trek je betaalde btw af van de voorbelasting. Dit maakt het abonnement een stuk voordeliger. Daarnaast zijn de abonnementskosten volledig aftrekbaar. Deze haal je van de winst af, waardoor je op de eindstreep minder inkomstenbelasting betaalt.

Hoe zit dit met een privé abonnement? Bel je hier zowel zakelijk als privé mee, dan zul je de kosten moeten opsplitsen. Je bepaalt hoeveel je zakelijk belt en voert dit evenredig met de abonnementskosten op. Bel je voor 50% zakelijk, dan voer je ook 50% van de abonnementsprijs als zakelijke kosten op.

Let op: je bent niet verplicht om een zakelijk abonnement af te sluiten. Zolang het abonnement op jouw naam staat, zijn gemaakte kosten aftrekbaar.

Voordelen telefoonabonnement als zzp-er afsluiten

Waarom dan toch kiezen voor een zakelijk abonnement? Omdat de provider voor een nette factuur met btw-specificatie zorgt. Dit maakt jouw administratie er een stuk gemakkelijker op. Daarnaast liggen de abonnementskosten in sommige gevallen wat lager. Verschillende providers doen er namelijk alles aan om zakelijke klanten binnen te halen. Jij bent als zzp’er geen groot bedrijf, maar profiteert evengoed van dit aanbod.

Het verschil tussen zakelijk en persoonlijk abonnement is niet bij elke provider even groot, daarom is het even op zoek gaan naar de beste aanbieder. Hoe je dit doet? Door verschillende providers met elkaar te vergelijken. Kijk niet alleen naar grote providers als T-Mobile, Vodafone of KPN, maar ook naar andere aanbieders. Tele2, Ben of Simyo hebben vaak zeer scherpe aanbiedingen.

Kun je geen zakelijk abonnement vinden dat bij jou past? Dan mag je als zzp'er ook een gewoon telefoonabonnement afsluiten. vraag in dit geval altijd om een btw-specificatie, anders zijn deze kosten niet aftrekbaar.

Beste sim only deals: