Back to Top

Het afsluiten van een (duur) telefoonabonnement lijkt zo onschuldig. Niets is minder waar: je kunt namelijk minder hypotheek krijgen door een telefoonabonnement. Belangrijk om rekening mee te houden wanneer een koopwoning op de planning staat.

Vanaf 2017 minder hypotheek door telefoonabonnement

Tot 2017 had een telefoonabonnement geen invloed op de hoogte van de hypotheek. Hier is sinds 2017 verandering in gekomen. Een telefoonabonnement mag niet langer met een ‘gratis’ smartphone worden aangeboden. Het moet voor de consument duidelijk zijn dat het hier om een lening met BKR registratie gaat. Dit is van directe invloed op de maximale hypotheek.

Een telefoon op afbetaling

Krijg je een smartphone bij het telefoonabonnement? Deze wordt maandelijks via het abonnement afbetaald. Dit noemen we ook wel kopen op afbetaling. Een telefoonabonnement met smartphone valt onder de leningen. Bedraagt de afbetaling meer dan €250, dan wordt dit geregistreerd bij het BKR.

BKR toetsing bij aanvragen hypotheek

De hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur zal altijd een BKR toets doen. Hierbij wordt gekeken of iemand leningen open heeft staan, of dat er sprake is van een betalingsachterstand. Wie een lening afbetaald houdt minder geld over voor het afbetalen van de hypotheek. Dit betekent dat het maximale hypotheekbedrag omlaag gaat. Dit kan al snel om duizenden euro's gaan.

Het omzeilen van een BKR registratie

Een lagere hypotheek betekent minder geld kunnen lenen. Hierdoor zie je soms je droomwoning aan je neus voorbijgaan. Gelukkig is er een manier om een BKR registratie te omzeilen. Kies voor een telefoonabonnement zonder smartphone (Sim Only). Lukt dit niet omdat er behoefte is aan een nieuwe smartphone? Ga dan voor een mobiel abonnement met een smartphone tot €250.

Valt je oog op een duurder toestel, dan kun je kiezen voor een spreiding van de kosten. Dit betreft een lening tot €250 en het restbedrag direct aan de provider betalen (bijbetaling). Zolang het leenbedrag onder €250 blijft, vindt er geen BKR registratie plaats.

Maximale hypotheek berekenen

Het is zeer eenvoudig om online de maximale hypotheek te berekenen. Dit kan bij verschillende hypotheekverstrekkers zoals de ABN AMRO, Rabobank en ING. Om de maximale hypotheek te berekenen vraagt de hypotheekverstrekker een aantal gegevens met betrekking tot sociale status, leeftijd en werk (inkomsten). Is er sprake van een telefoonabonnement met smartphone van meer dan €250? Vermeld dit bij het onderdeel leningen. Betaal je €30 per maand aan je telefoonabonnement, dan kan dit gemiddeld €8000 minder en hypotheek opleveren. Het lijkt hierdoor aantrekkelijk om deze vorm van lening niet te vermelden, maar dit moet wel! De hypotheekverstrekker controleert dit bij het BKR.