Back to Top

Dagelijks worden er honderden nieuwe Sim Only abonnementen of telefoonabonnementen met telefoon afgesloten. Van €5 tot meer dan €50 per maand: de abonnementskosten kunnen flink verschillen. Lees onze tips met betrekking tot besparen op telefoonkosten.

Cijfers over abonnementen

Bijna alle jongeren tussen 13 – 18 jaar hebben een eigen smartphone. In totaal heeft 93% van de Nederlanders een smartphone, waarbij het grootste gedeelte via een abonnement belt. Een klein aantal belt prepaid of heeft een simpele of ouderen smartphone. Het zijn vooral de ouderen die vaker gebruik maken van een prepaid kaartje, maar ook mensen die vanwege schulden geen abonnement kunnen afsluiten. Opvallend: driekwart van de jongeren werkt voor zijn smartphone of abonnement.

Besparen op telefoonkosten bij een prepaid kaart

Heb je geen telefoonabonnement maar een prepaidkaart, dan kunnen de telefoonkosten hoog oplopen. Bij een prepaidkaart betaal je vooraf: je stort dus een tegoed op het kaartje. Wanneer dit tegoed op is, kun je niet meer bellen of sms'en. Hoe kun je met een prepaid kaart besparen op de telefoonkosten?

Gebruik het tegoed alleen wanneer het echt niet anders kan. Via een wifi-verbinding kun je heel eenvoudig contact houden via WhatsApp, Facebook Messenger of andere kanalen. Het is zelfs mogelijk om via wifi te bellen of videobellen! Dit bespaart je flink wat aan belkosten. Moet je toch via de normale manier bellen en gaat het gesprek lang duren? Vraag de ander of deze jou kan bellen.

Abonnement afsluiten: zo bespaar je op de telefoonkosten

Bij het afsluiten van een telefoonabonnement heb je de keuze uit 2 abonnementsvormen: Sim Only en een abonnement inclusief telefoon. Bij een abonnement inclusief telefoon krijg je een nieuwe of refurbished smartphone van een bekend merk zoals iPhone, Samsung, Huawei of een ander merk. Je kunt je voorstellen dat dit soort abonnementen duurder is: de aanschafkosten van het toestel zit immers bij de abonnement prijs inbegrepen.

Ook het gekozen aantal belminuten en de databundel is van invloed op de prijs. Hieronder vind je de 3 beste tips om te besparen op telefoonkosten.

1. Bepaal je abonnementsvorm

Heb je echt een nieuw toestel nodig? Dan is een abonnement inclusief telefoon de meest voordelige keuze. Je hoeft het toestel niet in één keer te betalen maar betaalt het in termijnen. Dit bedrag zit gewoon bij je abonnement inbegrepen. Bovendien ontvang je vaak ook nog eens korting op de aanschaf van het toestel. Heb je niet per se een nieuwe smartphone nodig of kun je tweedehands een toestel score, ga dan voor een Sim Only abonnement. Hiermee verlaag je de maandlasten.

2. Neem een abonnement dat bij jou past

Bel je bijna nooit maar neem je een abonnement met onbeperkt bellen? De kosten voor onbeperkt bellen gooi je iedere maand weg. Dit geldt ook voor het gebruik van mobiele data. Zorg dat je een abonnement op maat neemt. Let op: neem zeker niet te weinig belminuten of data. Zit je hier namelijk overheen, dan lopen de kosten snel op. Voor bellen buiten de bundel betaal je €0,08 tot €0,20 per minuut (afhankelijk van de provider).

3. Stap over naar een voordelige provider

De duurdere providers zijn KPN, T-Mobile en Vodafone. Hier staat tegenover dat ze een uitstekende dekking en service bieden. Wil je besparen op de telefoonkosten, ga dan voor een goedkopere provider. Na afloop van de abonnementsperiode kun je gewoon overstappen. Dankzij nummerbehoud is het niet nodig om van telefoonnummer te wisselen. Zo blijf je bereikbaar via je vertrouwde telefoonnummer

Met bovenstaande tips kan ook jij heel eenvoudig besparen op telefoonkosten.